Search
 

Blog

Pigmentvlekken | Huidtherapie | IJsselstein

Pigmentvlekken

Pigmentvlekken kunnen onwijs storend zijn, en wordt dan ook steeds vaker als een huidprobleem gezien of ervaren. Mensen met donkere pigmentvlekken in het gezicht worden vaak ook ouder geschat dan de werkelijke leeftijd. Studies hebben laten zien dat pigmentvlekken de kwaliteit van leven ernstig kunnen verstoren. Sommige mensen schamen zich hier heel erg voor.

Wat is (de functie van) pigment?

Pigment, of ook wel melanine genoemd is een bruine kleurstof die wordt aangemaakt in de huid door pigmentcellen. Deze pigmentcellen worden met name door zonlicht aangemaakt. Het is een beschermingsreactie van de huid, het gebeurd dus niet zomaar. De pigmentcellen – de zogeheten melanocyten – liggen in het onderste laagje van de opperhuid. Als de cellen het signaal krijgen om pigment aan te maken, wat via licht gaat, dan wordt dit als ware als een soort pakketje afgegeven aan de bovenste huidcellen. Als de pakketjes zich aan de opperhuidcellen bevinden, is de huid zichtbaar gekleurd.

Iedereen heeft ongeveer evenveel pigmentcellen per stukje huid. De grootte, de vorm en de activiteit van de cellen bepaald iemand huidskleur. Bij donkere mensen bevatten de melanocyten veel meer en grotere rijpere pigmentpakketjes, en zitten de opperhuidcellen veel voller met pigment dan bij lichtere huidtypen.

Pigment beschermt de huid dus tegen de zon. Onder invloed van uv-straling neemt het aantal werkzame pigmentcellen en de aanmaak van pigment (daarom ook) toe. Het zichtbare gevolg: de huid kleurt bruin.

Bedenk overigens dat een bruin kleurtje uiteindelijk niet veel meer bescherming biedt dan een SPF4. Insmeren in de zon blijft dus belangrijk. Vergeet dit niet!!

Onder invloed van uv-stralen wordt dus pigment in de huid aangemaakt. Maar bij een verstoring van dit proces hoopt melanine zich op en kunnen vlekken ontstaan. De vlekken kunnen donkerder zijn dan de eigen huidskleur, maar soms ook lichter. Hoewel de zon (dus) een belangrijke oorzaak vormt bij het ontstaan van pigmentvlekken, spelen daarnaast ook aanleg, hormonale veranderingen, medicijnen en het gebruik van irriterende stoffen van cosmetica een rol.

Behandelingen

Tegenwoordig bestaan er goede behandelingen tegen pigmentvlekken. Voordat een passende behandeling gestart kan worden is het belangrijk dat er een intake plaatsvindt om te kunnen beoordelen waardoor het pigment ontstaan is, welke behandelingen er ondergaan zijn of welke producten al gebruikt worden om het pigment te behandelen.

Behandelingen die effectief zijn bij pigmentvlekken

  • Peelings
  • Microneedling
  • Spot out behandeling
  • Laser & lichttherapie (deze voer ik niet uit)

Naast een passende behandeling is het gebruik van thuisproducten super belangrijk om pigmentvlekken aan te pakken.

Huidtherapie IJsselstein

Ben je geïnteresseerd of heb je last van pigmentvlekken? Kom dan gerust eens langs voor een intake en laat je informeren over de mogelijkheden.

Info@perfectskinbalance-ijsselstein.nl
06-40 99 52 46

 

Beste bezoeker,

Vanaf 16 januari t/m 12 mei ben ik met zwangerschapsverlof. Je kan voor na mijn verlof online weer afspraken inplannen. Mijn werkdagen worden de maandag, dinsdag en donderdag.

Mocht je een vraag hebben kan je me altijd even een mailtje sturen.

Liefs, Kimberley